Zöld Liget Óvoda

Zöld Liget Óvoda honlapja

   feb 02

Bemutatkozunk

A főváros XVIII. kerületében, Pestszentimrén, az Ady Endre utca 127-131. szám alatt található Napköziotthonos Óvodánk.

1952-ben 100 gyermek részére épült a hosszú, lapos tetejű épület, amely négy, homogén összetételű csoportnak ad otthont. Az óvodaépületet két részre bontja a középen elhelyezkedő konyha. Mindkét óvodarészen két csoport található. A csoportokhoz tartozik egy közös öltöző és mosdó. Az udvarrészt is két részre osztja az óvodaudvar közepén található tó. Mindkét részen megtalálható a gyermekek számára nélkülözhetetlen játszótér. Tornateremmel és műfüves focipályával is rendelkezünk.

Programunk fő sajátossága a környezeti nevelés. A környezet megismerésére, megszerettetésére, védelmére neveljük óvodásainkat. Ennek megfelelően a gyerekek közvetlen közelében alakítottuk ki a legjellemzőbb természeti társulásokat (halastó, minierdő, sziklakert, virág- és veteményeskert), valamint folyamatosan alakítjuk tanösvényünket, ahol megfigyelésre, interaktív tapasztalatszerzésre nyílik lehetőség. Csoportszobáinkban az élő- és természetsarokban a gyerekek a felnőttel együtt gondozhatják az ott élő gőtéket, pintyeket, halakat, teknősöket. A teknősök tavasztól őszig egy számukra kialakított tóban kint úszkálhatnak.

Fontos szerepet töltenek be óvodánk életében az ünnepek és a hagyományok. Kiemelt jelentőségűek a “Zöld Napok”. A szülők felé nyitottak vagyunk, így ünnepeink és hagyományaink egy részén (szüret, karácsony, barkács délelőttök/délutánok, Föld napja, gyereknap, családi nap) a szülők is részt vehetnek.

2008-tól intézményünk elnyerte a Zöld Óvoda címet. Évről-évre részt veszünk a kerületi és a fővárosi pályázatokon. A “Szebb, virágosabb XVIII. kerületért” pályázaton végleg elnyertük a vándorserleget.

Óvodai nevelésünk sajátossága a környezettudatos magatartás kialakítására való törekvés.

Valljuk, hogy a gyermekek megbarátkozva a természet szépségeivel, törvényszerűségeivel, a természeti folyamatok kölcsönhatásaival, később természetes módon védeni fogják ezeket az értékeket.

Első és legfontosabb az élőlények szeretete, óvása, gondozása. Törődéssel, szeretettel fordulunk a természet felé. Óvodánkban kiemelt szerepe van a kertgondozásnak, a csoportszobák is sokféle növénynek, állatnak adnak otthont. Így a gyerekek személyes tapasztalatszerzés útján sajátíthatják el ezek gondozását. Munkájuk eredményeként gyönyörködhetnek bennük.

Kertünk élővilága gazdag: madarak, halak, rovarok kedvelt helye. Megismerésükhöz jó lehetőséget biztosít. Sétáink során ellátogatunk olyan, közelben lakó emberekhez, akiknél különböző háziállatokat figyelhetünk meg.

Kirándulásokat szervezünk olyan helyekre (Állatkert, Vadaspark, Arborétum, stb.), ahol a gyerekek különleges állatokkal, növényekkel ismerkedhetnek meg. Mindig az egyéni sajátosságokat figyelembe véve adunk megfigyelési feladatokat. Érdekességekkel ismertetjük meg a gyerekeket, így alakítjuk ki a pozitív viszonyt élővilágunkkal.

A tárgyi feltételek megteremtésekor a természetes alapanyagból készült eszközök kerülnek előtérbe, ugyanígy foglalkozásainkon is főleg ezeket az anyagokat használjuk.

Igyekszünk úgy hatni a gyerekek szemléletmódjára, hogy felismerjék, milyen káros hatással van a hulladék környezetünkre. Ezt kísérletekkel, megfigyelésekkel támasztjuk alá.

Szorgalmazzuk a szelektív hulladékgyűjtést, ez részben a papírgyűjtéssel, komposztálóval már megvalósult.

A környezet “Zöld napjainak” megünneplésekor kiemelten foglalkozunk a természet védelmének fontosságával. Munkánkba a szülőket is bevonjuk: munkadélutánt, közös kirándulásokat szervezünk.

Vélemény, hozzászólás?